<?php the_title(); ?>

Een spectaculaire locatie

De locatie van deze editie van Blikopener Festival is wellicht de meest bijzondere tot nu toe: het oude waterbassin in het Kalverbos, vlak naast de watertoren.

Elke Delftenaar kent de uit 1896 stammende watertoren, maar weinig mensen weten dat er nog een gebouw naast staat – het pomphuis. Een nóg beter bewaard geheim is het ondergrondse gangenstelsel ónder het pompuis, en de tuin die erachter ligt.

DSC_8468

Het pompgebouw werd een paar jaar geleden aangeboden aan de eigenaar van de watertoren als een klein gebouw met een kelder en een grote tuin. Dat de ‘kelder’ zo prachtig zou blijken te zijn, had eigenaar Werner Bremer niet verwacht. Hij dacht dat deze kelder enkel bestond uit de installatieruimte die van de begane grond af te zien was door roosters. Toen hij een loodzware putdeksel omhoog takelde en de ladder die hier in bleek te zitten afdaalde, bleek er een schat verborgen te zitten onder de tuin van het pomphuis. “Meteen nadat de watertoren gebouwd was, bleek deze veel te klein te zijn en daarom werd er een groot waterreservoir naast de toren aangelegd.”Het bestaan van dit waterreservoir was nooit aan Werner verteld.

IMG_2123

Het waterreservoir bestaat uit twee gangen die om elkaar heen krullen. De gangen zijn ruim vier meter hoog en breed en worden onderbroken door even hoge portalen. De door water aangetaste wanden hebben prachtige kleuren en tekeningen en de ruimte wordt nog magischer door de akoestiek. Het kleinste geluid wordt uitvergroot en zingt seconden lang de gangen rond.

Het pomphuis en de watertoren staan op dit moment te koop. Blikopener heeft van de eigenaar de geweldige kans gekregen om het pomphuis gedurende de zomer te gebruiken als festivallocatie. Een kans die we uiteraard niet voorbij laten gaan om andere mensen te laten meegenieten van deze prachtige plek!

DSC_8467DSC_8470 DSC_8473 DSC_8502 DSC_8472

Tekst: Lisa Dalhuijsen en Sophie Kelder